Żeneta zwyczajna

Inna nazwa: żeneta europejska

Żeneta zwyczajna jest gatunkiem drapieżnego ssaka z rodziny łaszowatych.

Zamieszkuje lasy południowej Francji, Półwysep Iberyjski oraz północno-zachodnią Afrykę.

Często mylona z kotem (ze względu na podobieństwo w budowie i zachowaniu).

Długość głowy i ciała tego ssaka wynosi około 45?55 cm.

Długość ogona: 40?45 cm.

Żeneta zwyczajna waży około 1?3 kg.

Ssaka tego charakteryzuje bardzo długi ogon.

Futro jest w cętki lub pręgi.

Żeneta zwyczajna poluje i zjada zdobycz nocą.

Pożywieniem tego ssaka są owoce, owady, małe zwierzęta oraz ryby.

Żeneta zwyczajna

Żeneta zwyczajna

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *