Tag Archive: biegus

Biegus wielki

Biegus wielki jest gatunkiem średniego ptaka wędrowny z rodziny bekasowatych. Zamieszkuje północno-wschodnią Syberię. Zimuje w Azji południowo-wschodniej, Australii i na azjatyckich wybrzeżach Oceanu Indyjskiego. Do Polski zalatuje wyjątkowo. Miejscem, gdzie można spotkać tego ptaka jest tundra, poza okresem lęgowym morskie wybrzeża. Gatunek chroniony. Długość ciała biegusa wielkiego wynosi ok. 27 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 55 cm. Ptak ten waży ok. 115-250 g. W szacie godowej samiec ma białą głowę, szyję i pierś bardzo gęsto pokrytą…
Read more

Biegus zmienny

Biegus zmienny zamieszkuje szeroki pas wybrzeży północnoeuropej- skich, północnoazjatyckich i Ameryki Płn. Gnieździ się przede wszystkim w tundrze i na Wyspach Brytyjskich oraz w bardziej na południe położo­nych częściach Europy. Na gniazdowanie wybiera podmokłe łąki, ale w Skan­dynawii można go spotkać w górach, w piętrze alpejskim. Na tereny lęgo­we powraca od końca marca do maja. Zaraz po powrocie samiec zaczyna…
Read more

Biegus morski

Biegus morski ma 21 cm, waży 85 g. Nieco większy od biegusa zmiennego, przy krótkich nogach wygląda na bardziej przysadzistego; nogi, a także nasada dzioba żółtawe; grzbiet ciemnobrązowy z rdzawoczerwonym i białym rysunkiem. W szacie spoczynkowej przewaga brązu i szarości, brzuch biały. W locie ptak ten jest bardzo ciemny. Niezbyt płochliwy; poza okresem godowym towarzyski; lot tokowy samca wirowy i…
Read more

Biegus malutki

Najmniejszy biegus, wielkości rudzika. Nogi i prosty dziób krótkie i czarne. W szacie godowej wierzch, gtowa, często także i pierś w przeważającej części lśniące, rdzawobrązowe, natomiast brzuch biały. W szarej szacie spoczynkowej można go rozróżnić tylko na podstawie wielkości. Jesienią pojawiają się przeważnie młode ptaki z typowym podwójnym, białym rysunkiem V na wierzchu. W locie podobny do blegusa zmiennego, lecz…
Read more