Tag Archive: brodziec

Brodziec pławny

Brodziec pławny jest gatunkiem średniego ptaka wędrownego z rodziny bekasowatych. Zamieszkuje środkową Eurazję od wschodniej Ukrainy po wschodnią Syberię. Zimuje w basenie Morza Śródziemnego i subsaharyjskiej Afryce, poprzez Bliski Wschód, Azję południową i południowo-wschodnią po Australię. Do Polski zalatuje sporadycznie. Brodziec ten wybiera bagna, starorzecza oraz brzegi jezior i rzek, głównie w strefie stepu. Ptak ten jest pod ochroną. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W upierzeniu godowym wierzch ciała brązowoszary…
Read more

Brodziec żółtonogi

Brodziec żółtonogi jest gatunkiem średniego ptaka brodzącego z podrodziny słonek w rodzinie bekasowatych. Zamieszkuje północną Kanadę i Alaskę. Zimuje na wybrzeżach Zatoki Meksykańskiej i Ameryki Południowej. Regularnie zalatuje również do Europy Zachodniej, sporadycznie pojawiając się w Polsce. Ptak ten występuje na podmokłej tundrze, niekiedy wybiera hale. Zimuje na podmokłych obszarach zarówno słodko-, jak i słonowodnych. Długość ciała wynosi ok. 22-35 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 59-64 cm. Brodziec żółtonogi waży ok. 60-95 g. Brak wyraźnego dymorfizmu…
Read more

Brodziec plamisty

Brodziec plamisty jest gatunkiem małego ptaka wędrownego z podrodziny słonek w rodzinie bekasowatych. Zamieszkuje Amerykę Północną od Arktyki po południe USA. Zimuje od południa USA po zachodnie Antyle i w Ameryce Południowej. W niewielkich ilościach pojawia się w Europie (m.in. w Polsce), na Syberii i na azjatyckim wybrzeżu Pacyfiku oraz na Marianach. Ptak ten występuje na brzegach zbiorników wodnych z brzegami o niezbyt gęstej roślinności. Brodziec plamisty jest pod ochroną. W szacie godowej…
Read more

Brodziec piegowaty

Brodziec piegowaty jest gatunkiem średniego ptaka wędrowny z rodziny bekasowatych. Zamieszkuje Amerykę Północną między Nową Szkocją i Zatoką Hudsona, a Alaską i Oregonem. Zimuje na wschodnim wybrzeżu od Nowego Jorku po Zatokę Meksykańską, a na zachodnim od Kalifornii po Amerykę Środkową. Pojedyncze osobniki pojawiają się w Europie, w tym w Polsce, na Dalekim Wschodzie i Mikronezji. Zanotowano również jedno pojawienie się tego ptaka w RPA. Ptak ten występuje na podmokłych obszarach tajgi, zimą wybiera wybrzeża morskie. Jest to gatunek chroniony. W upierzeniu godowym wierzch ciała brązowy…
Read more

Brodziec śniady

Brodziec śniady jest gatunkiem średniego ptaka wędrownego z rodziny bekasowatych. Zamieszkuje obszar od północnej części Półwyspu Skandynawskiego, poprzez północno-zachodnią Rosję, Syberię po Półwysep Czukocki. Zimuje od Europy Zachodniej poprzez basen Morza Śródziemnego do Afryki Równikowej oraz poprzez Bliski Wschód, Indie po Azję południowo-wschodnią, południowo-wschodnie Chiny i Tajwan. W Polsce nielicznie, lecz regularnie pojawia się podczas przelotów w kwietniu-maju i sierpniu-listopadzie. Brodziec śniady preferuje bagna i brzegi jezior w pasie tundry i lasotundry. Gatunek chroniony. Długość ciała wynosi…
Read more