Tag Archive: indyjski

Patyczak indyjski

Patyczak indyjski jest gatunkiem bezskrzydłego owada z rodziny Phasmatidae. Kształtem przypomina patyk i jest koloru od brązowego do zielonego w zależności od warunków przetrzymywania. Pochodzi z Indii. Samica tego owada ma 8 cm, samiec – 6 cm. W terrariach rozmnażanie patyczaka odbywa się głównie poprzez partenogenezę. Długość życia patyczaka indyjskiego zależna jest od zapewnienia odpowiednich warunków przetrzymywania i jakości dostarczonego pokarmu. Młode patyczaki nimfy osiągają postać dorosłą (imago) po około 4 miesiącach. Postać dorosła żyje około…
Read more

Jeżozwierz indyjski

Jeżozwierz indyjski jest gatunkiem gryzonia z rodziny jeżozwierzowatych. Występuje w południowej Azji (Indie, Cejlon i Azja Mniejsza, Bliski Wschód). Jeżozwierz indyjski jest dość tolerancyjnym gatunkiem. Może zamieszkiwać różnorodne środowiska, takie jak góry, sawannę, scrub i lasy. Zamieszkuje skaliste tereny żywiąc się roślinami. Długość ciała osiąga do 80 cm, ogon: do 20 cm. Ubarwienie tego ssaka jest brunatne, na grzbiecie i ogonie występują długie kolce.

Paw indyjski

Inna nazwa: paw niebieski, paw zwyczajny. Jest to duży ptak grzebiący z rodziny kurowatych. Jako ptak hodowlany często spotykany w kolekcjach na całym świecie. Długość ciała samca 220 – 225 cm, samicy 80 – 90 cm, rozpiętość skrzydeł 140 – 160 cm, waga 2500 – 6000 g. Miejscem występowania tego ptaka są lasy strefy tropikalnej oraz nadrzeczne zarośla. Pierwotnie zamieszkiwał Indie, Pakistan i Cejlon. Gdy…
Read more

Bawół indyjski

Inne nazwy: bawół wodny, arni. Jest to duży ssak z rodziny krętorogich. Jest zwierzęciem zaadaptowanym do klimatu tropikalnego. Wykazuje dużą odporność na choroby tropikalne. Nie ma wysokich wymagań żywieniowych – zjada roślinność bagienną. Zasięg występowania bawoła indyjskiego to Indie, Bhutan, Nepal i Tajlandia. Przebywa w pobliżu wody, tereny rzadkich lasów oraz bagienne. Długość ciała tego ssaka to 2,5-3 m, wysokość 1,5-1,8 m (w kłębie), masa…
Read more

Słoń indyjski

Jest to ssak z rzędu trąbowców, jeden z trzech żyjących gatunków rodziny słoniowatych, zamieszkujący lasy i zarośla Azji Południowej i Południowo-Wschodniej. Głowa tego słonia jest duża, czoło płaskie, nad oczami po obydwu stronach dwa półokrągłe guzy kostne, uszy znacznie mniejsze niż u słonia afrykańskiego, ciosy niewielkich stosunkowo rozmiarów występują u większości samców, u samic rzadko spotykane (największe ciosy słoni indyjskich miały długość 3,02 m i ciężar 39…
Read more