Tag Archive: jeż

Jeż wschodni

Jeż wschodni to gatunek ssaka z rzędu owadożernych (początkowo uważany za podgatunek jeża europejskiego, później za podgatunek jeża wschodnioeuropejskiego). Przeprowadzone badania genetyczne i morfologiczne wykazały, że jest to odrębny gatunek. Podgatunki Erinaceus roumanicus bolkayi; Erinaceus roumanicus nesiotes; Erinaceus roumanicus roumanicus; Erinaceus roumanicus drozdovskii; Erinaceus roumanicus pallidus. Zasięg występowania jeża wschodniego obejmuje Europę Wschodnią od Polski po Austrię i Słowenię, kraje bałkańskie i kilka wysp Adriatyku, przez Turcję i Rosję po północny Kaukaz i zachodnią Syberię do rzeki Ob.

Jeż uszaty

Jeż uszaty to ssak z rodziny jeżowatych, o dosyć długich uszach i ogonku dochodzącym do 5 cm. Długość ciała tego jeża wynosi 12-27 cm. Ssak ten żyje na stepach i pustyniach Egiptu, Mongolii, Azji Mniejszej, południowej Rosji, części Indii i Chin. Ma dobrze rozwinięty słuch i węch pozwalają mu w tych trudnych warunkach przetrwać, pomagając znaleźć pożywienie czy schronić się przed wrogami. Jeż ten kopie niewielkie nory około 45 cm długości…
Read more

Jeż amurski

Jeż amurski to gatunek ssaka owadożernego z rodziny jeżowatych (wcześniej był uważany za podgatunek jeża zachodniego). Gatunek nie jest objęty konwencją waszyngtońską CITES. W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Jej Zasobów został zaliczony do kategorii LC (niskiego ryzyka). Obecny zasięg występowania jeża amurskiego obejmuje tereny Rosji, wschodnich Chin i Korei. Wygląd, środowisko i tryb życia podobny do jeża zachodniego.        

Jeż europejski

Jeż jest największym owadożernym ssakiem w naszym kraju. Jego ciało ma długość 20-29 cm, a ogon 2-5 cm. Waży 450-1400 g. Zamieszkuje lasy liściaste i mieszane oraz ogrody, parki i zarośla zadrzewień śródpolnych. Jeż jest zwierzęciem aktywnym o zmierzchu i w nocy. W październiku, przy temp. powietrza poniżej 8°C, zapada w sen zimowy, który trwa około 5 miesięcy. Przebywa wówczas…
Read more