Tag Archive: nietoperze

Rurkonos wielki

Rurkonos wielki jest gatunkiem ssaka z rodziny rudawkowatych. Występuje w lasach od Celebesu do Timoru, w Nowej Gwinei, Australia i na Wyspach Salomona. Długość ciała wynosi około 7-12 cm, rozpiętość skrzydeł – około 20-28 cm, długość ogona – około 1,5-2,5 cm. Ssak ten ma nozdrza umieszczone na silnie wydłużonych, rurkowatych wyrostkach nosa. Rola takiej budowy nosa nie jest jeszcze znana, ale być może taki „sterenos” służy jako wskaźnik do lepszego wyszukiwania świeżych owoców. Pożywieniem rurkonosa…
Read more

Długonosek

Długonosek jest małym nietoperzem. To neotropikalny gatunek ssaka z rodziny upiorowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Rhynchonycteris. Od 2008 roku jest wpisany do Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych. Ssak ten występuje w lasach namorzynowych, na nizinach (rzadko powyżej 300 m n.p.m.), w pobliżu wód, w tropikalnych lasach i zaroślach od południowo-wschodniego Meksyku (wschodnia Oaxaca, północne Veracruz, podstawa półwyspu Jucatan) do południowej i południowo-wschodniej Brazylii, na wschód od Andów, oraz do Peru i północnej Boliwii. Długość ciała tego małego nietoperza wynosi około 3,5?4,5 cm, rozpiętość…
Read more

Borowiec wielki

Wielkość borowca wielkiego to: długość ciała 6-8,5 cm, waga 17-44 g, jego skrzydła są długie (rozpiętość 22-40 cm) i wąskie. Zarówno zimą, jak i latem chroni się w ciągu dnia w dziuplach, na strychach, w piwnicach, nigdy zaś nie zajmuje jaskiń. Najczęściej wybiera dziuple położone na wysokości powyżej 4 m. Jako jeden z nielicznych nietoperzy wylatuje na łowy jeszcze w…
Read more

Mopek

Mopek to niezbyt duży nietoperz, którego nazwa pochodzi od charakterystycznego krótkiego pyszczka. Jest ciemno ubarwiony, często zupełnie czarny ze srebrzystym nalotem, a na stronie brzusznej jaśniejszy. Ma bardzo gęste i długie futerko, dzięki czemu jest odporny na zimno. Na sen zimowy wybiera chłodne miejsca. Zimą mopki zbijają się w ciasne kłęby liczące nawet do kilkuset osobników. Podczas hibernacji (snu zimowego)…
Read more

Podkowiec mały

Rozpiętość skrzydeł podkowca małego to 19-26 cm, długość ciała 3,8-4,5 cm, waga 3-9 g. Nazwa tego, jednego z mniejszych naszych nietoperzy, pochodzi od charakterystycznego narosła skórnego w kształcie podkowy wokół otworów nosowych. Podkowce wydają ultradźwięki przez otwory nosowe, a nie pyszczkami, jak pozostałe występujące w Polsce nietoperze. Podkowiec mały prowadzi osiadły tryb życia i przebywa w tej samej okolicy przez…
Read more

Nocek wąsatek

Długość głowy i tułowia nocka wąsatka to zaledwie 3,5-5 cm, ogona 3-4,5 cm, rozpiętość skrzydeł około 20 cm. Długowłosa, nieco kędzierzawa sierść jest na grzbiecie ciemnoszarobrązowa, na brzuchu biała. Duże uszy nocka wąsatka mają długi, wąski, spiczasty koziołek. Ten mały nietoperz zamieszkuje widne lasy, ale często także tereny otwarte z pojedynczymi drzewami, parki i ogrody, przede wszystkim leżące w pobliżu…
Read more