Tag Archive: nur

Nur czarnoszyi

Nur czarnoszyi jest dużym, wędrownym ptakiem wodnym z rodziny nurów. Ptak ten zamieszkuje północną Eurazję (obszary tundry i lasotundry) oraz arktyczne i subarktyczne rejony Ameryki Północnej. W Europie zimuje nad Morzem Północnym, Bałtykiem i Morzem Śródziemnym. Po okresie lęgowym syberyjskie ptaki kierują się na zimowiska nad Morzem Czarnym i Kaspijskim, wracają jednak najpierw przez Bałtyk i z zachodu dolatują lotem pętlowym do lęgowisk podążając wraz za roztapiającym się lodem. Dawniej…
Read more

Nur rdzawoszyi

Nur rdzawoszyi zamieszkuje śródlądowe wody stojące, często słabo za­rośnięte, oraz niewielkie bagna. Gniazduje pojedynczo lub w małych ko­loniach. Na lęgowiska przylatuje parami, zajmuje tam określone terytorium i zaraz rozpoczyna toki, podczas których pływa z dużą szybkością za­dzierając głowę i wypinając pierś. Gniazdo zakłada na brzegu przy samej wodzie lub nawet na wodzie, na stercie roślin, w której formuje zagłę­bienie wysłane…
Read more

Nur białodzioby

Nur białodzioby nad Bałtyk zalatuje niezwykle rzadko. Rozpoznać go można po silnym, białawym dziobie. Jest największym nurem. Osiąga ciężar 4 kg, długość 75 cm, rozpiętość skrzydeł 135 cm. Zamieszkuje obszar od północnych wybrzeży Kanady i Alaski po Syberię. Żyje w tundrze, nad jeziorami, ujściami rzek i brzegami mórz. Nur białodzioby żywi się rybami, mięczakami, owadami i robakami. Ptak ten jest…
Read more

Nur lodowiec

Nur lodowiec to duży ptak ze sztyletowatym, bardziej masywnym niż u innych nurów dziobem. Do Polski zalatuje sporadycznie. Gniazduje nad jeziorami w tundrze i lasach Północy. W porze lęgowej ma czarną głowę, szyję czarną w białe obrączki i biało kratkowany grzbiet. Zimą od podobnego nura czarnoszyjego różni się grubszym dziobem. Na lęgowiskach wydaje długie, wyjące okrzyki. Nur lodowiec jest duży…
Read more