Tag Archive: orzeł stepowy pożywienie

Orzeł stepowy

Orzeł stepowy jest gatunkiem dużego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych. Zamieszkuje stepy południowo-wschodniej Europy i Azji, od Rumunii do Mongolii. Wędrowny. Ptaki z dalekiego wschodu zimują w Indiach, pozostałe ? w Afryce. Wyjątkowo zalatuje do Polski (obserwowany 14 razy). Dawniej uważano, że orzeł stepowy jest blisko spokrewniony z osiadłym orłem sawannowym (Aquila rapax) i obie formy…
Read more